woensdag 17 februari 2010

woensdag 17 februari

6u30 voor 1 keer staan we met ons allen zo vroeg op. Op maandag en woensdag is er iedere morgen na het ontbijt een parade met de hele school. Dit willen we eens meemaken. Nadat de leerlingen de omgeving hebben ontdaan van alle slingerende papiertjes verzamelen ze op een binnenkoer. Per klas en in rijen zingen ze uit volle borst verschillende liederen.
Ze beginnen met een Afrikaans lied. Enkele leerlingen uit klas 7 begeleiden het hele gebeuren met drums. Dit zijn oude olievaten in alle vormen en groottes.
Daarna wordt volledige stilte gevraagd door 1 leerlinge die vooraan staat. Zij moet de hele parade leiden. Dan is het de beurt aan het Tanzaniaanse volkslied. Om ten slotte af te sluiten met het lied van de school.
Na deze zangstonde komen de leerkrachten toe en controleert iedereen zijn eigen klas of ze al dan niet goed aangekleed zijn.
Aangezien het nog vroeg is en de lessen nog niet gestart, maken we van de gelegenheid gebruik om ‘the nursery class’ (= kleuterklas) te bezoeken.
Als we binnen in haar klas staan, valt het ons op dat de kleuters al heel wat leren in vergelijking met onze kleuters. Aan de hand van versjes leren ze de getallen en letters.
Om jullie een idee te geven van hoe zo’n versje eruit ziet, schrijven we dit even voor u op.
De getallen leren ze op de volgende manier zeggen en schrijven:
“One like a stick, two like a duck, three like a butterfly, four like a chair …”
De letters leren ze dan weer aan de hand van woorden die met deze letter beginnen:
“A like an Apple, B like a banana, C like a cup…”
Wat ons het meest verbaasde was dat ze hier al leren rekenen (cijferen!).
Op het bord stonden oefeningen zoals “14 + 23” geschreven. Alles wordt wel ingedrild. We horen de leerkrachte soms van ver de verschillende dreuntjes afroepen.
In de namiddag halen we ook onze kleedjes op die we hadden laten maken. De een was al wat meer content dan de ander. De kleermaker had hier en daar een steekje laten vallen waardoor sommige onderdelen iets te los of juist iets te strak zaten.
Wanneer we ’s avonds activiteit willen geven, valt plots de elektriciteit uit. Onze activiteit valt in het water en we zijn genoodzaakt om in ons huisje te blijven.
Maar met de nodige kaarsjes merken we niet dat we geen elektriciteit hebben en zo passeert de tijd toch nog vlug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten