dinsdag 2 februari 2010

donderdag 28 januari

De dag start vroeg en rustig. We kunnen uitslapen want donderdag is de minste drukke dag voor ons alle 3 wat lesgeven betreft. Tijdens de les van Maaike roept de klasleraar haar om enkele vraagjes te stellen over het onderwijs in België. Vragen over de infrastructuur, het niveau van de leerlingen passeren allemaal de revue. Algauw belanden ze in een 2uur durend interessant gesprek. Hij leert van Maaike en zij van hem. Onderwerpen als cultuur, het onderwijs, de ambities, de visie, het geloof komen aan bod.
We komen onder andere te weten waarom Tanzania zo’n vredig land is. Dit blijkt grotendeels door de goede aanpak van de president. Hij voerde een eenheidstaal in namelijk het Swahili. Dit zorgde ervoor dat 120 stammen, elk met hun eigen dialect, zich nu gingen verenigen.
Een ander weetje: hier mogen de leerkrachten niet kiezen waar ze les geven. De leerkracht die Maaike het één en het ander bijleert is zelf van Mbeya en moet les geven in Mafinga. Dit zorgt er ook voor dat de stemmen worden verenigd. Het ging ook over de benaming ‘zwarte’. Om alle misvattingen nu voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen. Het woord ‘zwarte (black men of black American) aanvaarden ze. Het woord neger of negro ervaren ze eerder negatief. Want negro is de naam van een zwart dier, dus wanneer je negro zegt vergelijk je hen eigenlijk met een zwart dier. Het meest positieve wat je kan zeggen is eigenlijk gewoon afrikaan. Het is hier ook not done om als man en vrouw hand in hand te lopen, dit belooft als Bert op bezoek komt om Ruth te bezoeken, laat staan kussen in het openbaar.
Bert, bij deze ben je gewaarschuwd ;).
Onderwerpen als Michaël Jackson, B. Obama, homo’s, je lichaam verbouwen, de problemen in Rwanda, de mogelijkheid om naar België te komen groot geld te verdienen en terug te keren naar Tanzania, trouwen met een blanke vrouw als statussymbool, verschillende uitspraak van het Engels, … we hadden het er allemaal over.
De namiddag gingen we naar de markt en vonden we een nieuw westers winkeltje. Van mijn part mag het zijn naam gerust veranderen in ‘de 7de hemel’. Heinz ketchup, mayonaise, smeerkaas, Nutella, Pringles, Fanta en Sprite, je kan het er allemaal kopen. Een nieuwe wereld ging voor ons open, vaarwel honger! Meer dan tevreden keerden we huiswaarts, klaar voor de sportles. We verdeelden ons en gaven les aan klas 1 tot 7. We speelden chinees voetbal, fat Sarah (zie dikke Berta), mwazungu says (mwazungu: blanke)… Op het einde was er een leerling van de 7de klas, iedereen noemde hem fat Joe, die Michael Jackson kon imiteren, het was schitterend! De stem, de moves, iedereen stond hem aan te moedigen, er heerste een zalige sfeer  (en ja we hebben er een filmpje van gemaakt)! Met een voldaan gevoel keerden we terug naar ons huisje…
Tot de volgende!
Kwaheri!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten