woensdag 24 maart 2010

vrijdag 19 maart

Vandaag is het onze laatste lesdag aangezien de leerlingen volgende week examens hebben. De voormiddag passeert heel vlug. ’s Middags hebben we afgesproken met teacher Anna. Zij heeft ons beloofd om samboessa te leren maken. Dit zijn precies loempia’s maar dan een beetje op zijn Tanzaniaans.
Eerst gaan we naar de markt om vlees te kopen. Ja u leest het goed. We laten ons gaan en eten dit keer wel vlees. Dat alle Belgen vegetariër zijn zal door onze komst niet meer als geloofwaardig worden beschouwd. Dit weten wij nu al zeker. We hadden ons in het begin voorgenomen om 3 maand als vegetariër te leven maar in deze opzet zijn we mislukt. De vele feestjes die we meemaakten zorgden hier grotendeels voor. De kip en de samboessa roken telkens te heerlijk om deze te laten liggen.
Om 13 uur kunnen we beginnen met de voorbereidingen. Het vlees wordt gekookt en daarna fijngestampt, groentjes worden gesneden en gebakken. Er wordt deeg gemaakt en heel dun uitgerold op onze kibao. Met het deeg wordt een soort driehoekje gemaakt. Nadat de driehoek gevuld wordt met vlees en groenten wordt deze dichtgemaakt aan de hand van lijm gemaakt van water en bloem. Om 16uur zijn we klaar en kunnen we de 50 samboessa’s die we gemaakt hebben frituren. Het smaakt heerlijk maar dan moeten we ons spoeden naar de markt. We hebben opnieuw kleedjes laten maken en dit keer mogen we het resultaat gaan bewonderen. Het resultaat is terug zo mooi dat we besluiten om elk nog 2 kleedjes te laten bijmaken. Ze zijn echt prachtig en op maat gemaakt en voor het geld moeten we het niet laten.
Na onze avondactiviteit hebben we terug afgesproken met de jongens van Nederland. We bezoeken eerst een loungebar en gaan daarna heupwiegen op de Afrikaanse bongofleva’s.
De jongens hebben 2 Tanzaniaanse medestudenten meegebracht. Ze noemen zichzelf ‘snakedocter’ en ‘bushman’. De precieze betekenis voor deze namen hebben we nooit echt gehoord maar we hadden een licht vermoeden. De bushman is net iets te hevig en moet het feestje vroegtijdig verlaten.
Wanneer het licht in de club aangaat, vergezellen de bende jongens ons richting de school.
We nodigen hen uit om te proeven van onze kookkunsten van deze middag en wanneer het licht begint te worden nemen we uitgebreid afscheid. Het was een superleuke avond en met een grote glimlach vallen we alle 3 heel vlug in slaap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten